INTRASOL FK

INTRASOL FK - to środek powierzchniowo czynny do poprawiania ważnych parametrów procesów technologicznych w zakładzie cukrowniczym. Stanowi on niejonowy produkt addycji tłuszczów, alkoholi i aloksyli, który jest białą substancją o konsystencji smalcu.

Własności: 

  • charakteryzuje go spontaniczne i trwałe działanie odpieniające połączone z bardzo silnym efektem odpowietrzającym,
  • dzięki lepszemu odpowietrzeniu sprzyja szybszemu napełnieniu warników, zaś wysokość napełnienia jest zawsze dobrze rozpoznawalna,
  • zapobiega porywaniu cieczy,
  • oddziałuje na skrócenie czasu krystalizacji, zwłaszcza w przypadku produktów dalszych rzutów,
  • sprzyja uzyskiwaniu większej wydajności,
  • katalizator spływu waru produktów dalszych rzutów,
  • umożliwia normalne gotowanie trudniejszego względnie martwego waru produktów dalszych rzutów,
  • przy silnie spienionym odpływie B aplikacja 2- 3 % roztworu INTRASOLu FK poprawia przebieg procesu Quentin'a dzięki lepszemu zwilżaniu żywic; dawka środka, jaką należy podać, zależy od intensywności powstawania piany; nie zmniejsza on przy tym zdolności wymiennej żywic w urządzeniu Quentin'a, a nawet ją poprawia,
  • podanie 5g INTRASOLu FK na 1 tonę cukrzycy w przedostatnim mieszalniku (krystalizatorze cukrzycy) usprawnia odwirowywanie,
  • skuteczny w odpienianiu melasy.

Zastosowanie:

Jako środek powierzchniowo czynny o własnościach przeciwpianowych, INTRASOL FK jest przeznaczony do stosowania w przemyśle cukrowniczym w procesach przetwórczych produktów pośrednich i produktów dalszych rzutów.

 Wstecz